I SÆSON 2010 OPFØRTES:
"ET FOLKESAGN"

Et Folkesagn
Friluftsteatret i Rakkeby Sandgrav, Toftegårdsvej 25, opførte "Et Folkesagn".

Om stykket
Balletten "Et Folkesagn" blev skrevet som et samarbejde mellem balletmester August Bournonville og de to kendteste danske komponister fra midten af 1800-tallet: Niels W. Gade (1. og 3. akt) og J.P.E. Hartmann (2. akt).
"Et Folkesagn" blev opført første gang den 20. marts 1854 og fik stor succes. Balletten har siden holdt sig på repertoiret som en fast bestanddel af Bournonville-traditionen, og den nok mest omtalte opførelse havde premiere den 20. september 1991 med dekoration og kostumer af H.M. Dronning Margrethe.
I tidens løb har "Et Folkesagn" været opført mere end 500 gange i København.

Brudevalsen
Særlig berømt er Brudevalsen, men allerede ved partiturets udarbejdelse havde Niels W. Gade ytret, at han ikke var tilfreds med den. Det lykkedes dog Bournonville at sikre, at den ikke blev kasseret. Valsen blev da også hurtigt populær, og i det 20. århundrede fik Brudevalsen stor udbredelse i forbindelse med bryllupsfester, hvor den stadig er en levende dansk tradition.

Inspirationen
Balletten "Et Folkesagn" var Bournonvilles ide. Inspirationen til historien kom hovedsagelig fra Just Mathias Thieles udgave af "Danmarks Folkesagn" (1818-1823), som blev genudgivet i 1843. Herfra tog Bournonville både adskillige situationer, motiver og figurer. Bournonville havde før samarbejdet med både Hartmann og Gade, så de kendte hinandens arbejdsformer, men det særlige ved "Et Folkesagn" på netop dette tidspunkt midt i 1800-tallet var dels det nære samarbejde mellem koreograf og komponister, dels at to af landets kendteste kunstnere skrev ny balletmusik med tæt sammenhæng mellem numrene. Arbejdet med at sætte musik til balletter blev normalt opfattet som andenrangs, og det var ofte mindre kendte komponister eller musikere, der sammenstillede musikken til dansene med lån fra andre musikværker.

Opførelser i udlandet
Bournonville ønskede selv at opføre "Et Folkesagn" i Stockholm og foreslog det for ledelsen af Kungliga Teatern i 1859, men det blev dog ikke realiseret. Til hans store skuffelse blev værket aldrig opført uden for Danmarks grænser i hans levetid. Fra 1979 og frem har Peter Schaufuss sat balletten op i USA, London og Berlin ligesom Den Kongelige Ballet har turneret internationalt med balletten fra USA til Kina.
I sommeren 2010 kunne den så ses i Sandgraven i Rakkeby dog ikke i en opsætning med Det Kongelige Teater, men med lokale kræfter på og udenfor scenen. Én person var dog hentet langvejsfra. Det var instruktøren Vibeke Sybrandt, der er bosiddende i Australien. Det var også Vibeke der instruerede i Sandgraven i 2008, hvor "Annie Get Your Gun" blev opført. Det samarbejde var så vellykket, at det fortjente en gentagelse, og det kunne så lade sig gøre igen i 2010, og det var noget der glædede alle de involverede.

Musikalsk ledelse: Marie Louise Clemmensen
Koreografi: Bodil Olsen
Instruktør: Vibeke Sybrandt
Entre: voksne 75 kr. og børn 25 kr.
Skt. Hans aften var der bål og båltale
Båltalen blev holdt af Peder Kallesøe, Rakkeby


Første forestilling blev traditionen tro spillet Skt. Hans aften, og derpå fulgte der en lille håndfuld forestillinger.

FORRESTILLINGER 2010
  Onsdag d. 23. juni   kl. 19.00      Skt. Hansbål og båltale  
  Fredag d. 25. juni   kl. 19.00  
  Lørdag d. 26. juni   kl. 14.00  
  Søndag d. 27. juni   kl. 14.00  
  Søndag d. 27. juni   kl. 17.00  
  - herefter friluftsgudstjeneste kl. 19.30

Se 2010 plakaten som pdf-fil ved at klikke hér


Se lidt fra tidligere års forestillinger:
2009: "En Søndag På Amager"  (Klik HER)!
2008: "Annie Get Your Gun"  (Klik HER)!
2007: "Folk og Røvere i Kardemomme By"   (Klik HER)!
2006: "Det er ganske vist"   (Tryk HER)!
2005: "Stjernestunder i Sandgraven"   (Klik HER)!

Klik her for at komme retur til "Sandgravsspillet"R A K K E B Y's Hjemmeside   

Klik her for at komme retur til forsidenR A K K E B Y's Hjemmeside   

Til siden "Mere om Rakkeby"R A K K E B Y's Hjemmeside